Vejprnice,33027   +420735890661   jiri.pek@pirati.cz   ID: xqd5epz

Nezákonné odměny ve VaKu

Další kauza kolem Vodárenské a kanalizační, a.s.: Městský úřad Kralovice odmítá poskytnout informaci, zda si starostové vyplácí nezákonně 12 661 Kč.

Městský úřad Kralovice odmítá poskytnout informace krajskému zastupiteli a zároveň zastupiteli obce Vejprnice Jiřímu Pekovi. Ten podal u Městského úřadu Kralovice žádost o přezkum, zda nedochází k přestupku v případě vyplácení odměn. Žádost o informaci, zůstává i po zákonné 15-denní lhůtě bez odpovědi. Kauza je spojená s Vodárenskou a kanalizační, a.s. (VAK), jejíž členové správní rady, kteří jsou zároveň starostové a pobírají odměny ve výši 12 661 Kč měsíčně. Cena vodného a stočného patří dlouhodobě k nejdražším v republice.

„Z informací zjištěných na valné hromadě VAKu a souvisejících dokumentů vyplývá, že si někteří starostové v okrese Plzeň–sever napojených na VAK vyplácejí měsíční odměny ve výši 12 661 Kč“ poukazuje Pirát Jiří Pek, a pokračuje: „Týká se to obcí, jejichž představitelé jsou členy správní rady Vodárenské a kanalizační, a.s. – a to je podle mého názoru v přímém rozporu se zákonem o střetu zájmů“. Dle jeho zjištění se tato situace týká Vejprnic (starosty Pavla Karpíška), Kaznějova (starostky Evy Šimlové), Zruče-Senec (starosty Miroslava Krále), Chrástu (starosty Ladislava Bohuslava) a Třemošné (starosty Jaromíra Zeithamla). Dříve se to týkalo i Nýřan (bývalého starosty Jiřího Davídka) a Plas (bývalého starosty a současného zastupitele Zdeňka Hanzlíčka),

Dotčení představitelé obcí a zástupci Vodárenské a kanalizační, a.s. ale podle Peka tvrdí, že zákon neporušují, protože do funkce člena správní rady nejsou nominováni jako zástupci obce, nýbrž jako fyzické osoby. „Tím ale dochází k účelovému obcházení zákona,“ upozorňuje Pek. „Navíc v případě Zdeňka Hanzlíčka z Plas máme usnesení zastupitelstva, že byl zvolen jako zástupce Plas na valnou hromadu VaKu,“ doplňuje.

Krajský a vejprnický zastupitel Jiří Pek se proto rozhodl podat podnět k šetření přestupku. „Oslovil jsem neziskovou organizaci Oživení, z.s., která je složená z právníků a analytiků snažících se, aby úřady a instituce v naší zemi fungovaly lépe,“ popisuje Pek. „Společně jsme podali podnět na Městském úřadě Kralovice, aby se k situaci vyjádřil. Že jde o oprávněnou námitku, může naznačovat i případ, kdy Vrchní soud v Olomouci nedopřál starostovi ani výplatu z podílu na zisku (tantiém), natož odměnu za výkon funkce,“ argumentuje Pirát.

Úředníci Městského úřadu Kralovice však mlčí a ani po vypršení zákonné lhůty se k podnětu nevyjádřili. Zeptali jsme se tedy přes žádost o informaci dle infozákona. Městský úřad i tak odmítá poskytnout, jak přestupek vyřešil. Nyní se tedy obracíme na Krajský úřad Plzeňského kraje, kde budeme požadovat vydání informačního příkazu, který je exekučně vymahatelný. Pokud nebude informace poskytnuta, může Exekutor udílet opakovaně pokutu až do výše 200 000 Kč.

„Pro lepší pochopení dané situace je potřeba zmínit, že na úřadě v Kralovicích jsou stále ti samí zaměstnanci, kteří tam působili za někdejšího starosty Rudolfa Salfického, který sám jakožto člen správní rady také v minulosti odměny od VaKu pobíral,“ poukazuje na možnou souvislost s neposkytováním informací Pek.

BACKGROUND:

Piráti: upozorňují na probíhající masivní vyvádění obecních majetků za stamilióny do akciové společnosti Vodárenská a Kanalizační a.s. Obce v okrese Plzeň-sever tak přestávají mít kontrolu nad svou vodohospodářskou infrastrukturou a ztrácí příjem do obecních pokladen za její pronájem. Alarmující je i to, že převod obecního majetku do akciové společnosti znamená pozbytí majetku ve prospěch akciovky v případě, že by z ní později chtěla obec vystoupit. Za vším stojí skupina starostů (převážně z ODS a ČSSD), kteří jsou podle nás ve střetu zájmů a je evidentní, že jejich jednání výrazně ovlivňují stopadesátitisícové roční odměny! 

Existují obce, které s vedením VaKu nesouhlasí. Na zastupitelstvu v Kralovicích pro město nevýhodný převod vodohospodářské infrastruktury do VaKu odmítli. Další obce jako Pernarec či Plasy se pak snaží ze spárů VaKu vymanit. Nicméně současné stanovy toto neumožňují bez ponechání stávající sítě, tedy obecního majetku, akciovce. Jiné obce zase raději hledají partnery pro provoz vodohospodářské sítě mimo VaK. Například Heřmanova Huť navázala spolupráci se společností Vodárny a Kanalizace Karlovy Vary, a.s.

Spolek Oživení: Jsme tým právníků a analytiků, který pracuje na tom, aby úřady a instituce v naší zemi fungovaly lépe. Bojujeme proti korupci ve všech formách a na všech úrovních. Ve státním sektoru i soukromé sféře. Radíme obcím i jednotlivým občanům, odhalujeme korupční kauzy a prosazujeme systémová protikorupční opatření a strategie.

Share this post